toets je hypothesen

Wil jij op een handige manier kunnen bepalen of je hypothese klopt? Wij geven je hieronder de zes meest gebruikte statistische toetsen.

Op sommige deelvragen in je scriptie zul je antwoord moeten geven via een empirische analyse. Dat wil zeggen dat je met (eigen) gegevens en berekeningen op zoek gaat naar het antwoord. Een bekende vorm van empirische analyse is de statistische toets. Nu hangt het af van het soort situatie welke statistische toets daarbij past. Niet elke toets is geschikt voor elke situatie. In deze bijlage een uitleg over 6 belangrijke statistische toetsen en wanneer je ze kan gebruiken. De 6 meest voorkomende statistische toetsen zijn weergegeven in onderstaand schema:

Zoals je ziet zijn de 6 toetsen opgedeeld in verschillende groepen. Ten eerste is er de groep voor een variabele en die voor twee variabelen. De groep van twee variabelen kent de subgroepen ongepaard en gepaard. Welke toets het meest geschikt is om jouw hypothese te toetsen hangt met name af van het soort variabele (interval/ratio/ordinaal/nominaal) dat je beschikbaar hebt.

6 belangrijke statistische toetsen

Wil jij succesvol bepalen of je hypothese klopt? Gebruik dan een van de geschikte statistische toetsen. Heb je hulp nodig bij het bepalen welke toets geschikt is, of bij de uitvoer van een statistische toets? Kom dan langs voor een gratis kennismakingsgesprek. Onze begeleiders kunnen je er veel over vertellen.

Gratis download!

Deze tips worden uitgebreid beschreven in ons scriptieboek. Download gratis de digitale bijlage Toets je hypothese – 6 belangrijke statistische toetsen (PDF)

 

Schrijf je in voor een gratis kennismakingsgesprek!

  • gratis en vrijblijvend
  • direct een plan van aanpak
  • 2.200+ studenten geslaagd
  • 95%+ slagingspercentage

Ja, ik schrijf me in

 
vragen over je scriptie, of wil je een scriptietip delen? Gebruik onderstaand formulier