Literatuuronderzoek uitvoeren

Bekijk onderstaande tips voor het uitvoeren van een goede literatuuronderzoek!

In bijna elke scriptie speelt een literatuuronderzoek een belangrijke rol. Je doet dit literatuuronderzoek om uit bronnen de al bestaande kennis over jouw scriptieonderwerp te halen. Je selecteert dan uit die bronnen bijvoorbeeld definities van begrippen, gehanteerde methoden of gangbare modellen.

Stappenplan: literatuuronderzoek

Hieronder staat het stappenplan aan de hand waarvan je je literatuuronderzoek kunt doen.

Stap 1. stel een hypothese op

Stel een scherpe hypothese op om richting te geven aan je denken en zoeken. Een hypothese is een voorlopig antwoord op een vraag.

Stap 2. verzamel literatuur

Verzamel literatuur om je hypothese te toetsen. Hierbij is het van belang te weten wat je zoekt, waar je zoekt, hoe je zoekt en hoeveel je zoekt. Je hebt meerdere bronnen per hypothese (vraag) nodig.

Stap 3. vat literatuur samen

Lange lappen tekst werken doorgaans niet verhelderend. Vat literatuur daarom kort samen en maak er ook een visualisering bij. Deze samenvattingen geven je inzicht en kun je eventueel ook opnemen in je scriptie.

Stap 4. toets je hypothese

Gebruik informatie uit de literatuur om te beoordelen of je hypothese klopt of niet. Benoem eerst de overeenkomsten en verschillen in de gebruikte bronnen en vorm daarna een conclusie of de literatuur je hypothese ondersteunt, of verwerpt, of dat er nog geen overeenstemming is.

Stap 5. pas je hypothese aan

Als blijkt dat je hypothese niet klopt, kun je deze bijstellen. Alhoewel je wilt aantonen dat iets wel het geval is, levert het aantonen dat iets niet het geval is ook een bijdrage aan de kennis op.

Blijf je het internet afstruinen om de juiste literatuur voor je literatuuronderzoek te vinden? Wil jij de meest relevante en bruikbare literatuur verwerken in je literatuuronderzoek? Wij geven je graag tips en helpen je bij het zoeken naar de juiste literatuur. Schrijf je in voor een gratis kennismakingsgesprek als je hulp wilt bij je literatuuronderzoek.

Schrijf je in voor een gratis kennismakingsgesprek!

  • gratis en vrijblijvend
  • direct een plan van aanpak
  • 3100+ studenten geslaagd
  • 95%+ slagingspercentage

Ja, ik schrijf me in

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

Scriptiebegeleiding bij Snelafstuderen start met een gratis en vrijblijvende kennismaking. Daarin maak je kennis met Snelafstuderen en jouw scriptiebegeleider, achterhalen we jouw hulpvraag en leggen we uit hoe we je het beste kunnen begeleiden. Samen met je scriptiebegeleider maak je vervolgens een plan voor een snelle en succesvolle afronding van je scriptie.


2017-12-05T13:03:21+00:00