Praktijkonderzoek uitvoeren

Bekijk onderstaande tips voor het uitvoeren van een goede praktijkonderzoek!

De deelvragen kunnen worden beantwoord door middel van literatuuronderzoek (zie hierboven) en empirisch onderzoek. Dit kan zowel kwantitatief als kwalitatief empirisch onderzoek zijn. Omdat het in de praktijk lastig is de juiste gegevens te verzamelen en een geschikte analyse uit te voeren, geeft het volgende stappenplan je de handvatten die je van deelvragen naar antwoorden zullen brengen.

Stappenplan: praktijkonderzoek uitvoeren

Hieronder staat het stappenplan aan de hand waarvan je het empirisch onderzoek kunt uitvoeren.

Stap 1. stel een hypothese op

Gebruik een hypothese (voorlopig antwoord op je vraag) om een heldere denkrichting te hebben bij het zoeken naar informatie. Hoe scherper je je hypothese formuleert, hoe gerichter je je vraag kunt beantwoorden.

Stap 2. verzamel gegevens

Verzamel gegevens om je hypothese te toetsen, bijvoorbeeld uit databases, enquêtes, interviews of door observatie. Welke manier jij nodig hebt, hangt af van het soort onderzoek dat je doet. Overleg de keuze van toetsen met je begeleider op de opleiding.

Stap 3. vat gegevens samen

Krijg snel inzicht in je gegevens door deze samen te vatten, bijvoorbeeld door een plaatje te maken, kengetallen te berekenen, of een kwalitatieve samenvatting te maken. Welke manier jij nodig hebt, hangt af van het soort gegevens dat je hebt. Kwantitatieve gegevens lenen zich goed voor een figuur of voor kengetallen, kwalitatieve gegevens lenen zich meer voor een kwalitatieve samenvatting.

Stap 4. toets je hypothese

Gebruik je gegevens om te bepalen of je hypothese klopt of niet. Maak hierbij gebruik van de volgende technieken: een statistische toets, een regressieanalyse of een kwalitatieve toets.

Stap 5. pas je hypothese aan

Tot slot ga je na of je hypothese klopt of niet. Als deze wordt bevestigd, ben je klaar met het beantwoorden van je deelvraag. Als deze (deels) wordt ontkracht, kun je het resultaat accepteren of je hypothese bijstellen. Wanneer je je hypothese bijstelt, moet je vaak ook je gelegde verbanden en/of je probleemstelling aanpassen.

Wil jij perfect voorbereid beginnen aan je praktijkonderzoek? Schrijf je in voor scriptiebegeleiding bij snelafstuderen.nl en volg de workshops interviewen en enquêteren om perfect voorbereid je praktijkonderzoek uit te voeren. Ook voor specialistische hulp bij statistiek (bijvoorbeeld met SPSS) hebben wij specialisten in huis die je graag verder helpen.

Schrijf je in voor een gratis kennismakingsgesprek!

  • gratis en vrijblijvend
  • direct een plan van aanpak
  • 3200+ studenten geslaagd
  • 95%+ slagingspercentage

Ja, ik schrijf me in

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

Scriptiebegeleiding bij Snelafstuderen start met een gratis en vrijblijvende kennismaking. Daarin maak je kennis met Snelafstuderen en jouw scriptiebegeleider, achterhalen we jouw hulpvraag en leggen we uit hoe we je het beste kunnen begeleiden. Samen met je scriptiebegeleider maak je vervolgens een plan voor een snelle en succesvolle afronding van je scriptie.


2017-12-05T12:42:49+00:00