Stel de juiste deelvragen op

Bekijk onderstaande tips voor het opstellen van goede deelvragen!

Ben je bezig om deelvragen op te stellen voor je scriptie? Bekijk dan onderstaande tips voor het opstellen van goede deelvragen. Deelvragen zijn vragen waarop je een antwoord moet geven om je probleemstelling (centrale vraag) te kunnen beantwoorden. Ze hakken je probleemstelling op in behapbare stukjes. Elk antwoord op een deelvraag geeft een deel van het antwoord op je probleemstelling. En dat is handig, omdat een goede probleemstelling nooit in één keer te beantwoorden is. Daarvoor is hij namelijk te ingewikkeld.

Hieronder vind je een aantal tips voor het opstellen van de juiste deelvragen. Wil je tips specifiek toegespitst op jouw scriptie? Schrijf je dan in voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dankzij onze scriptiebegeleiding zijn al ruim 3200 studenten geslaagd, het slagingspercentage is 95%!

Stappenplan deelvragen maken

Hieronder staat het stappenplan aan de hand waarvan je je deelvragen kunt formuleren. Wil je meer tips? Bekijk al onze scriptietips.

Stap 1. stel eisen aan je deelvragen

De antwoorden die je vindt op je deelvragen, beantwoorden samen je probleemstelling (centrale vraag). Stel daarom drie eisen aan je deelvragen: ze overlappen elkaar niet, ze zijn samen volledig en ze zijn niet overbodig (irrelevant). Zo zijn de deelvragen Wat zijn de gevolgen van X? en Wat zijn de nadelen van X? niet goed omdat ze overlappen (sommige gevolgen zijn ook nadelen.

Stap 2. maak deelvragen over begrippen

Maak bij elke onderdeel (begrip) in je probleemstelling of centrale vraag aparte deelvragen. Als je centrale vraag het begrip X (bijv. medische fouten) bevat, dan is een uitstekende deelvraag altijd: Wat is de definitie van X (Wat versta ik onder medische fouten)? Ga hierbij heel systematisch te werk zodat alle onderdelen uit je centrale vraag omgezet worden in deelvragen.

Stap 3. maak deelvragen over verbanden

Naast de deelvragen over begrippen, zul je ook deelvragen moeten maken bij de verbanden (relaties) die je onderzoekt in je scriptie. Bij elk verband kun je drie belangrijke deelvragen stellen: ‘hoe werkt het verband?’, ‘hoe sterk is het verband?’ en ‘verandert de werking of sterkte van het verband?’. Bij de centrale vraag: Kan een beter medisch dossier de kans op medische missers reduceren? is een goede deelvraag: Op welke wijze kan een medisch dossier een medische misser voorkomen? Daar leg je dan uit hoe (op welke manier) het dossier invloed kan hebben op het ontstaan of voorkomen van een misser.

Stap 4. maak algemene deelvragen

De algemene deelvragen zijn van toepassing op elke scriptie. Deze deelvragen gaan meestal over de context en de resultaten van je onderzoek. Het antwoord op deze deelvragen komt vaak terug in je inleiding of conclusie van je scriptie. Bijvoorbeeld: Wat is het nut van het reduceren van medische missers? Hierop geef je dan antwoord in je aanleiding.

Het opstellen van de juiste deelvragen is cruciaal voor het schrijven van een goede scriptie maar is ook een van de lastigste onderdelen. Heb je na het lezen van deze tips nog vragen over deelvragen? Neem dan contact op met een van onze scriptiebegeleiders. Je kunt je ook vrijblijvend inschrijven voor een gratis kennismakingsgesprek waarin we voor jou een plan van aanpak maken om je scriptie succesvol af te ronden en uitleggen wat onze scriptiebegeleiding daarin kan betekenen.

Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Vul de velden hieronder in en wij nemen uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op!

Scriptiebegeleiding bij Snelafstuderen start met een gratis en vrijblijvende kennismaking. Daarin maak je kennis met Snelafstuderen en jouw scriptiebegeleider, achterhalen we jouw hulpvraag en leggen we uit hoe we je het beste kunnen begeleiden. Samen met je scriptiebegeleider maak je vervolgens een plan voor een snelle en succesvolle afronding van je scriptie.


2017-11-30T13:37:19+00:00